Hyödynnä tuoreet marjasi raikkaaksi mehuksi

Marjat ovat aina niin ihania ja herkullisia. Kuitenkaan aina ei ole mahdollista nauttia tuoreista marjoista ja varsinkin talvisin kun tuoreet marjat ovat ulkomaisia ja kalliita, voita nauttia kotimaisten marjojen herkullisesta mausta tekemällä niistä aivan ihanaa mehua. Itsetehty mehu sisältää juuri niitä asioita mitä siihen itse laitat, joten voit myös tehdä terveellisempiä versioita, joihin laitat vähän tai et ollenkaan sokeria. Sokerittoman vaihtoehdon kanssa kannattaa huomioida että se pitää pakastaa. 

Marjojen mehustaminen ei onneksi ole vaikeaa ja voit tehdä sen helposti itse. Apuvälineeksi sopii mehumaija tai tarpeeksi tilavat kattilat joiden avulla mehun teko onnistuu helposti. Et välttämättä tarvitse mehumaijan tai kattiloiden lisäksi muuta kuin vettä ja tarpeeksi tiheän siivilän, josta marjojen sakka ei pääse lävitse.

Mehun valmistaminen on helppoa

Tarvitset mehua varten noin 2-3dl vettä yhtä marjalitraa kohden. Samaten noin 300-400g sokeria marjakiloa kohden. Aluksi marjat tulee puhdistaa ja mielellään huuhtoa. Sen jälkeen laita kattilassa oleva vesi lämpiämään ja lisää kiehuvaan veteen marjat. Anna tämän kiehua noin 10-15 minuuttia kunnes marjat ovat vaalentuneet. Voit lyhentää keittoaikaa pusertamalla marjoja kattilan reunaa vasten. 

Tämän jälkeen siivilöi mehu. Voit käyttää tähän tarkoitukseen esimerkiksi kattilan tai astian reunojen ympärille pingotettua sideharsokangasta. Näin mehusta tulee kirkasta, koska jos käytät liian harvaa siivilää, marjojen sakka pääsee siitä läpi mehun joukkoon. Kun siivilöit marjoja, niitä ei kannata painella samalla, ettei siivilä mene tukkoon.

Nyt mehu on jo melkein valmista. Laita se takaisin kattilaan, lisää tarvittava määrä sokeria ja kiehauta. Pinnalle syntyvä vaahto on syytä kuoria pois. Sitten pullota mehu puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasipulloihin. Muista sulkea korkit heti. Nyt mehu on valmista nautittavaksi!