Ikuista puutarhasi valokuviin

Valokuvaus ja puutarhanhoito ovat harrastukset, jotka on helppo yhdistää. Luonto tarjoaa loputtomasti inspiraatiota erilaisiin kuviin. Toisaalta se tarjoaa myös haastetta, jos olet valokuvaamisessa jo kokenut konkari: luonto on jatkuvassa muutoksessa ja esimerkiksi valotuksen kanssa olet täysin päivän kulun ja auringon armoilla. Auringon liikkeet tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden harjoitella erilaisia valotuksia ja valon liikkeitä kuvauskohteessa.

Puutarhan valokuvaamiseen tarvitset vain kameran. Voit kuvata puhelimesi kameralla tai klassisella filmikameralla. Yksi hyvä vaihtoehto on järjestelmäkamera: se antaa paljon mahdollisuuksia leikkiä erilaisilla asetuksilla ja vaikuttaa kuvien lopputulokseen. Järjestelmäkameroita löytyy paljon niin valokuva-alan kivijalkaliikkeistä, nettikaupoista kuin tavarataloistakin. Voit myös etsiä kameraa käytettynä internetistä tai tuttaviltasi.

Puutarha tarjoaa ympäristönä lukuisia ideoita kuvauskohteiksi. Laskeudu muurahaisen perspektiiviin ja kuvaa kukkapenkkiä tai kukkaketoa ruohonjuuritasolta. Säädä asetuksesi makrokuvalle ja ota lähikuvia kukista. Miltä näyttäisi vaikkapa pörröinen mehiläinen kukkaa haistelemassa? Jos saat käsiisi drone-kameran, se mahdollistaa paljon kokeiluja. Pääset dronen avulla lentämään yläilmoihin lintuperspektiiviin ja kuvaamaan puutarhaasi ylhäältä käsin. Näet kasveissasi aivan uusia ulottuvuuksia, kun katsot niitä uusista perspektiiveistä.

Luonto ei hiljene talvellakaan, vaikka se ihmisille saattaakin siltä vaikuttaa. Talvella voit metsästää puutarhastasi hiirten ja jänisten jättämiä jälkiä ja kuvata niitä kimmeltävillä keväthengilla. Mitä jos tekisit lumiukon ja pukisit sen hauskoihin vaatteisiin? Poseeraa lumiukon kanssa ja ota hauska selfie someen!

Puutarhakuvista voit koostaa vaikkapa blogipostauksen, jossa esittelet kättesi töitä ja puutarhan muutoksia vuoden aikana. Onnistuneimmat kuvat voi kehittää fyysisiksi kuviksi tai painattaa kangastauluksi seinälle. Voit luoda kuvakirjan, jota vieraasi voivat selailla ja ihailla upeaa puutarhaasi. Luonnossa liikkuessa kannattaa siis pitää silmät auki ja kamera käsillä!