Täydellinen iltapäivä puutarhassa

Puutarhanhoito rauhoittaa ja maadoittaa. Se auttaa meidät palaamaan perusasioiden pariin: kasvun, hoitamisen, elpymisen ja jatkuvuuden äärelle. Tekee hyvää työntää kädet multaan ja perehtyä optimaalisten kasvuolosuhteiden luomiseen. Puutarhan hoidossa joutuu kuitenkin myös myöntämään oman rajallisuutensa: huolimatta kaikista yrityksistä taimet voivat kuolla, idut kuivua ja kukat joutua ötököiden hyökkäyksen kohteiksi. Aina ei syy ole siinä, ettemme olisi osanneet valita oikeaa kasvupaikkaa, multaa tai kastelutiheyttä. Joskus luonto päättää puolestamme, onko vaivannäkömme ollut turhaa vai palkitseeko se meidät loistavalla kukinnalla ja runsaalla sadolla.

Puutarhaan voi mennä myös rentoutumaan. Kukkien ja taimien tarkkailu ja tutkiskelu tekee hyvää mielelle. Auringonkukan kasvun voi ikuistaa valokuvaamalla, piirtämällä tai kirjoittamalla. Lasten kanssa puutarhasta saa irti paljon – voit tehdä opettavaisia retkiä luonnon helmaan tai antautua tutkiskelemaan luontoa yhdessä lapsen kanssa vilpittömästi ja arvottamatta. Koska viimeksi olet tarkastellut rikkaruohon samettista pintaa tai ihastellut sen sitkeyttä?

Puutarha tarjoaa myös mahdollisuuksia illanviettoon ystävien kesken. Puutarha on jo itsessään syy juhlia, joten piknik-viltin levittäminen takapihalle kukkapenkin viereen on aina hyvä idea. Puutarhajuhlissa voi tarjoilla oman maan antimista tehtyjä leivonnaisia tai suolaisia piirakoita: kokeile vaikkapa omenapiirakkaa tai sipuli-pekonipiirasta. Hämärtyviin kesäiltoihin sopii tietenkin oman maan yrteistä haudutettu iltatee. Tehokas vedenkeitin keittää teeveden nopeasti, jolloin sinun tehtäväksesi jää enää vain sopivan yrttiyhdistelmän valitseminen. Miten olisi lempeä laventeli tai aromaattinen rosmariini?

Tärkeää on panostaa työkaluihin ja välineisiin. Kotimainen fiskars valmistaa puutarhanhoitovälineitä, joilla kuopsuttelu, istutus ja raivaaminen sujuu vaivatta. Muista pukea hellehattu silloin, kun aurinko porottaa suoraan niskaasi, käyttää aurinkorasvaa ja pitää sopiva määrä levähdystaukoja.