Ilo irti Suomen värikkäästä syksystä

Suomen luonto on syksyllä erittäin kaunis ja värikäs. Vaikka se toki tarkoittaakin talven vääjäämätöntä lähestymistä, ei kannata vielä asettua kotisohvalle odottelemaan hiihtokelejä. Metsillä on vielä lehtien tippuessakin paljon tarjottavaa ihmiselle, joka haluaa lepuuttaa mieltään kiireisen arjen keskellä.
Metsässä voi hyvinkin viihtyä täysin yksin, moni on sanonut samaa. Voit pakata mukaasi eväät, termospullollisen kahvia ja ehkä jopa hyvän kirjan, mikäli sää on riittävän kuiva. Yksin kulkiessa on helpompaa lähteä tutkimaan uusia polkuja, vaikka ihan hetken mielijohteesta. Metsäretkestä voikin lähes huomaamatta muodostua melkoinen seikkailu, mikäli sen sallii tapahtua. Parasta on loppujen lopuksi vain päämäärätön kuljeskelu ja luonnon äänien kuuntelu. Pieni sadekaan ei tässä vaiheessa haittaa.
Myös seurassa lähtemisessä on toki omat puolensa. Ystävän kanssa retkeillessä esimerkiksi kunnon aamiainen tai brunssi metsässä on mukavaa vaihtelua tavalliseen. Joidenkin polkujen varrelta saattaa löytyä jopa laavu makkaran paistamista varten. Harva asia on yhtä tunnelmallinen, kuin hiljainen metsä aamukasteen aikaan, samalla kun nuotio rätisee vierellä ja kahvin tuoksu leijailee nenään.
Metsäretkeen voi toki suhtautua myös tavoitteellisesti rauhallisen hiljentymisen sijaan. Maasto on pullollaan ulkoilureittejä, joiden kulkeminen voi olla niin haastavaa, että siitä muodostuu todellinen urheilusuoritus. Metsässä kulkeminen on helposti urheilua ihan huomaamattakin, sillä maasto ei ole tasaista ja laittaa tämän vuoksi lihakset töihin enemmän kuin tasaiseksi tampattu pururata. Syksy on myös sienestyksen kulta-aikaa. Erilaisia sienilajikkeita löytyy heinäkuusta aina marraskuuhun saakka, joten retkeillessä voi helposti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, vaikkei varta vasten sienestämään lähtisikään.
Muistathan pukeutua syksyiselle metsäretkellesi lämpimästi ja sateeseen varautuen!